top of page

Karatenoid Analizleri

Image by Jonathan Pielmayer

Karotenoidler klorofilden sonra doğada en yaygın olarak bulunan renk pigmentleridir. Karotenoidler, genel olarak yağda çözünen, bitkisel ve hayvansal ürünlere sarıdan kırmızıya kadar renk veren bileşiklerdir. Karotenoidlerin doğada yaklaşık 100.000.000 kadar farklı tonu bulunmaktadır. Karotenoidler yalnızca bitkilerden sentezlenen bileşiklerdir ve hayvansal dokulara ancak yem olarak tüketildiği takdirde karışmaktadır.
Karotenoidler, yüksek bitkiler, spor içeren vaskuler bitkiler, algler ve fotosentetik bakteriler tarafından sentezlenmektedir.

Karotenoidlerin, bitkisel dokularda serbest halde (kristal veya amorf) veya yağlı ortamda çözünmüş halde bulunurlar. Aynı zamanda yağ asitleriyle ester halinde veya şekerlerle ve proteinlerle birleşmiş halde bulunabilirler. Örneğin biberlerin yapısında bulunan bir karotenoid olan kapsantin, laurik asit esteridir. Karotenoidlerin esterleri birçok meyve, çiçek ve bakterilerde de bulunmaktadır.

Laboratuvarımızda gıdaların karotenoid içeriği HPLC cihazıyla hassas bir şekilde belirlenmektedir.

Analiz talepleri ve ücretleri için bizimle info@foodanalytica.com.tr mail adresinden iletişime geçiniz.
bottom of page