
C Vitamini Analizleri

C vitamini olarak bilinen L-Askorbik asit (ASA), besinlerle alınması gereken önemli bir vitamindir. L-Askorbik asit, kimyasal olarak suda çözünen, hafif asidik bir karbohidrattır. Bitkiler ve hayvanlar L-Askorbik asit sentezi yapabilirler ama insanlarda L-Glunolakton oksidaz enzimi olmadığı için sentez gerçekleştirilemez. L-Askorbik asit, suda çözündüğü için vücutta depolanamaz ve her gün alınması gerekir. Besin maddelerindeki L-Askorbik asit hava ile temas ettiğinde yükseltgenir ve vitamin etkisini kaybeder. Aynı zamanda, yiyeceklerin fazla pişirilmesi sonucu tahrip olur.
Çiğ besin maddelerinde L-Askorbik asidi yükseltgeyen enzim inaktif halde bulunur. Kesme ve soyma işlemleri ile enzim aktive edilerek L-Askorbik asit yükseltgenir. Doğada en çok; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve Frenk üzümü gibi meyvelerde ve kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz gibi sebzelerde bulunan C vitaminin analizi günümüzde gıda üreten firmalar ve Ar-Ge çalışmaları yapan araştırmacılar için oldukça önem kazanmıştır.
Laboratuvarımızda gıdaların C vitamini içerikleri HPLC cihazıyla hassas bir şekilde belirlenmektedir.